Рекорден брой секции се откриват за вота в неделя в Турция. За първи път те са 166. В минали години най-много е имало около 135 секции в южната ни съседка. Защо този път има толкова секции и какви са очакванията на изселниците от България.   

„Повече заявления, значи повече секции, за да няма задръствания пред секциите“, казва Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в кв. „Авджълар“ в Истанбул. През ноември миналата година предварително подадените заявления за гласуване бяха под 22 000, сега са почти 26 000. Машините вече не са никакъв проблем, казва Наджие Топал.  

"Вече и неграмотен го научи, четвърти път, пети път". 

Според Наджие хората в Турция очакват: 

"Вече правителството да се съгради. Да няма етноси, да няма различия. Ти си българка, аз съм туркиня, но сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се делим, нас ни делят големите".  

38 са секциите само в Истанбул, по традиция най-много секции се откриват в Бурса – там те ще бъдат 40. А в Одрин тази година за първи път ще се гласува и с машини. Местните дружества вече изпращат смс-и до изселниците в района, казва председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш пред БНР. 

"Първо, ако ги познаваме, имаме членове в нашата група на сдружението им изпращаме съобщения. Пишем им текстове, че на 2 октомври имаме парламентарни избори в България, елате, гласувайте в следното помещение". 

И в Одрин, и в Истанбул броят на българските турци  намалява. Заради инфлацията от 80% в Турция много от хората с български паспорти бягат в Европа.

"Ние даже си мислим с мъжа ми да се връщаме в България, тя е нашата родина“, допълва Наджие Топал.

„Никога, колкото това лято не съм виждала толкова български познати от моя роден край, които идват тук на почивка, да пазаруват…Това значи, че сме доста назад и нашите младежи искат да отидат в България, в чужбина и в европейските страни“, пояснява Хюлия Алтън. 

„Да си български гражданин и да носиш европейски паспорт, това е плюс за тях и тези, които не могат да се реализират в Турция, те заминават за европейски страни", казва Джеват Гюнеш.