София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Бургас се включват в националната кампания „Книги за смет“, която ще се проведе на 11 и 12 май. За всеки предаден килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на „Книги за смет“.

Желаещите да се включат в кампанията трябва да носят пластмасови предмети, които са опразнени от съдържание, почистени и смачкани, за да заемат по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти. С цел включването на повече хора в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти, независимо от предаденото количество пластмаса.

Във всеки град събитието ще започне в 10,00 ч. и ще продължи до 13,00 ч. На 11 май в София ще е на паркинг на Kaufland Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Kaufland Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36). В Пловдив - пред Общината и на паркинга на Kaufland в Тракия (бул. „Освобождение“ 47). В Бургас - пред Пантеона и на паркинга на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ 8). На 12 май инициативата продължава във Велико Търново на паркинг на Kaufland (ул. Краков 2Б) и Mall Велико Търново и Стара Загора на паркинг на Kaufland (ул. Стамо Пулев 2).   

Кампанията „Книги за смет“ ще се проведе за седма поредна година. Тя е една от най-мащабните в подкрепа на рециклирането и същевременно поощрява четенето.