Президентът Румен Радев осъди действията на Русия спрямо Украйна.

„Това е абсолютно недопустимо в 21 век е Европа да летят военни самолети и да нанасят удари по суверенна държава. Това е категорично недопустимо. Към момента няма пряка заплаха за сигурността на България. Оценяваме рисковете, касаещи енергийните и въздушни трасета. Анализите ще продължат следващите дни и ще направим всичко възможно, за да няма прекъсване на енергийните доставки, храни и стоки от първа необходимост. Търсят се алтернативни трасета за доставки. В ход са дейности, които да защитят България и по отношение на нашата киберсигурност. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО“, заяви Радев.

Към момента 4000 наши сънародници са поискали евакуация от Украйна.

„Обсъдихме възможните варианти за действие и ще направим всичко възможно да бъдат евакуирани Ние сме отворени да дадем убежище на всички и да бъдат транспортирани по един безопасен начин.  България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО и ще търсим заедно решение на проблема, за да гарантираме сигурността на българските граждани“, каза още Радев.

„В момента приоритет номер 1 ни е извеждането на българите от Украйна. Организираме съхопътен транспорт”, посочи и премиерът Кирил Петков.

Той обясни, че съвместно с Министерство на туризма се подготвят бази, където сънародниците ни да бъдат настанени. МВР и ДАНС пък ще съдействат за това документите им да бъдат обработени по най-бързия начин, за да можем да ги приеме.

„Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще е партньор, който ще говори в един глас с ЕС и НАТО”, заяви Петков.

„Рамо до рамо всички институции сме заедно. Следим ситуацията ежечасно и ще направим всичко възможно тази ситуация да не засегне българските граждани”, допълни министър-председателят.