Новият, 4-километров участък от третата линия на метрото до "Горна баня" ще заработи в събота, съобщиха от Столична община. Той има четири метростанции - "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня". От 12:00 часа столичани и гости на града ще могат да се возят по традиция безплатно в рамките на целия ден. С новите четири станции, метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътника, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарасне на 45 000 пътници дневно, съобщиха от Столична община.

С разширението на метрото в "Овча купел" над 60 000 жители на кварталите "Овча купел" 1 и 2 и долната част на "Горна баня", заедно с пристигащите от Перник и Радомир, до 12 минути ще могат да стигат до централната градска част. Първата голяма придобивка от подземната железница е, че покрай изграждането й бе изцяло обновена за 4,8 млн. лева основната пътна артерия в квартала - бул. "Президент Линкълн". Покрай строителството на метрото в "Овча купел" бе изградена нова улица в квартала. В края на април, заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции, ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с "Горна баня".

Паркингът се намира между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. "Президент Линкълн". Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до МС "Горна баня" и по ул. "Централна" бе изграден и трети до МС "Мизия/НБУ" на ул. "Монтевидео", като с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700. При последната станция на третата линия в кв. "Горна баня" бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка.