„Трябва да бъдем дисциплинирани и с отговорност към цялото общество, така ще можем по-лесно да преборим вируса“, това заяви пулмологът д-р София Ангелова.

Тя коментира, че Covid-19 протича в два етапа – първият е когато човек се заразява, след 4-6 дни се проявяват и първите симптоми.

„Още два дни след  като вирусът попада в дихателната система и започва неговото бързо размножаване, в този период от време може да се усетят дразнене и сухота в гърлото. Това е първият симптом, на който трябва да се обърне внимание. Вече когато се включи имунната система започва защитната система, в зависимост от организма  заболяването протича по различен начин. Появява се температурата – не трябва да се плашим и да викаме линейка, вирусът умира  при висока температура , така организма се бори. Може да има и разстройство. Ако имунната ни система реагира адекватно до 10 дни тези симптомите ще изчезнат, след това остава умората“, заяви медикът пред Нова телевизия.

Тя е категорична, че човек трябва да е спокоен, защото стресът намалява оздравителния процес.

„Много често се случва хора да получават задух, който не е свързан с заболяването, а е паник атака в резултат от притеснението от вируса“, добави още д-р Ангелова.