Около 30 души се събраха днес да протестират срещу новия пропускателен режим в Стария град. Живущите и хората с бизнес в района са изключително недоволни от факта, че срещу тях е упражнен такъв строг контрол при навлизането на автомобилите им в района. Те обявиха, че многократно са провеждали срещи с управниците в града, за да намерят решение на засилилия се проблем с навлизането и паркирането в Стария град.

На срещата не присъстваше никой представител на общинската власт. Хората призоваха лично кметът Иван Тотев да дойде при тях, за да търсят разрешаване на проблема в противен случай те заплашиха, че ако не бъде достигат компромисен вариант удовлетворяващ всички страни ще блокират Стария град и няма да допуснат нито една кола да мине през бариерата. Единствените представители на органите на властта бяха полицаи, които през цялото време лепяха фишове на паркиралите автомобили пред бариерата.

Хората са съгласни, че трябва да има по-строг контрол, тъй като пропуски до мента са  били изкарвани по съмнителен път и по техните думи кварталът се е превърнал в един безплатен паркинг. Живущите в квартала и собствениците на търговски имоти заявиха, че с новия пропускателен режим, за който не са били предупредени, те остават без достъп до имотите си. Към момента все още не е ясно колко пропуска ще бъдат разрешени на живущите.

Замисълът на Общината е всеки да има право на толкова пропуска, колкото гаражи и места в двора си притежава. Един от хотелиерите в Стария град коментира, че от Общината са му отговорили, че ще има право на едно паркомясто за ресторанта и три за хотела си.

„Това е репресия срещу нас. Репресия е и срещу туризма в Пловдив. Как се очаква да развиваме бизнес, предвид че Стария град в бойкотиран”, възмущава се хотелиерът.

Като основни мотиви за недоволството на хората срещу новия пропусквателен режим  бяха посочени невъзможността да бъдат допуснати неживущи в района. Старият град има също така и социална инфраструктура, като училища и детски градини, а достъпът с автомобил до тях е невъзможен. Ремонтите на сградите също са изключително затруднени, както и навлизането на автомобили за зареждане на хотели и ресторанти.