Собственици на имоти, живеещи и работещи в Стария град се вдигат на протест срещу новия пропускателен режим, който влиза в сила от утре. Те изпратиха писмо, с което завяват, че въпреки множеството срещу между тях и градските власти, липсва официална информация за начина на достъп на автомобили до архитектурния резерват.

Ето и цялото съобщени:

„Утре, 1 ноември 2017 г. в 10,00 сутринта, на входа на Стария град на бариерата на улица "Съборна", ще се съберат живеещи, работещи и собственици на хотели и ресторанти в АИР "Старинен Пловдив" по повод влизащият в сила нов пропусквателен режим в ОИР Старинен Пловдив. Всички те са обединени в "Сдружение на собствениците, живущите, работещите и инвеститорите в АИР Старинен Пловдив".

 Въпреки многократните срещи на представители на Сдружението с представители на Община Пловдив и няколкото официално входирани писма, липсва каквато и да било официална информация за начина на достъп на автомобили на живеещите и работещите в Стария град, както и гостите на хотелите. Липсва всякаква информация и диалог за достъпа на зареждащи и обслужващи автомобили.

След това ще има пресконференция. При липса на реакция Сдружението на собствениците, живущите, работещите и инвеститорите в АИР Старинен Пловдив" е готово да премине към гражданско неподчинение, включително и пълно блокиране на влизането в Стария град”.

Припомняме, че от утре бариерата няма да се вдига от охранители, а ще бъде електронна. Тя ще разпознава номерата на колите чрез специален софтуер.  От градските власти заявиха, че който има гараж или място в двора, трябва да представи документи и също ще получи безплатен пропуск.  Родителите, които карат децата си на училище или детска градина, повече няма да бъдат допускани с колата в архитектурния резерват. През електронната бариера все пак ще се пускат таксита, както и фирми доставчици след предварителна заявка.