Близо 100 души излязоха на протест днес пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив.  Те настояват  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка. На място са представители на няколко села от района.

Протестиращите са оплакаха от мръсния въздух, който ги задушава ежедневно и алармират, че скоро проблемът ще стигне и до Пловдив.

На място са областният управител Дани Каназирева и бившият омбудсман Мая Манолова.

„Моят въпрос е къде министърът на енергетиката? Щом има нарушение на концесионния договор, тази концесия трябва да бъде прекратена. С моя екип разглеждаме всички документи и ще предприемем съответните действия. За една концесионна такса от 300 000 лева не може да се продава бъдещето на общината. Бъдещето на нашите деца. Трябва да се спре кариерата и съм сигурна, че вие няма да го позволите“, коментира Мая Манолова относно кариерата в Белащица.

Дани Каназирева също заяви, че ще бъдат извършени всички проверки на концесията в Белащица и добави, че ще се проведе обществено обсъждане във връзка с разширяването на кариерата.

„Още в понеделник ще събера всички контролни органи, които имат отношение и контролират целия този процес, за да можем заедно да вземем мерки още сега, а не постфактум. Защото процедурата е тежка и ако съблюдаваме всеки един детайл наистина смятам, че ще можем да защитим интереса и на Пловдив и на община „Родопи“. Имате моята пълна подкрепа“, заяви пред протестиращите Дани Каназирева.

„Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община „Родопи”  ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Тъй като думата „медиатор” нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът  и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. „Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор”, обясни кметът.

След това кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено  протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите  на околната среда и енергетиката.

„Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община „Родопи” като ръководство  и хората сме от една страна”, изказаха мнение кметът и  гражданите.