Едва днес успяхме да приближим до основната част на складовото помещение на фирмата, за да започнем оглед. Бяха открити две тела – и  двете силно овъглени. Единият труп категорично е на мъж, според съдебният медик. Едното тяло беше намерено затиснато под бетонов елемент. И двете тела бяха до сервизното помещение на фирмата. За другото тяло ще може да дадем отговор след съдебно-медицинската експертиза. Това заяви прокурор Наталия Николова във връзка с взривовете и жертвите в Елин Пелин.

Телата са откарани за аутопсия и медицинска експертиза, която ще е готова вероятно в понеделник, ще бъде проведена и идентификация с ДНК анализ, каза още тя.

„Работим по всички възможни версии – от човешка небрежност, повреда на някое от изделията, техническа неизправност и случайно деяние. Ще проверим и версията за умишлено причинено деяние”, заяви Николова.

Изискана е цялата документация от съответните институции и тя ще бъде предоставена на следствените органи, които ще започнат работа още утре, каза още Николова. Разпитани са около 8 свидетели, сред които и охранителя на обекта, посочи тя.

"Момчето е подало сигнал, вече е проверено. Той наистина е късметлия, присъствал е 20 минути на това, което се случва вътре и през този период съумява да се обади на 112, където колегите му казват, че знаят за случая и са изпратили екипи. Аз лично разговарях с момчето, когато го докарахме при нас, изключително интелигентно, според мен също компетентно в сферата".

Стоянов предполага, че свидетелят вероятно е бил студент на загиналия доц. Петър Шишков.

Взривовете в складовете продължават, но вероятно са в затворено помещение, вероятно контейнер, защото са по-глухи - съобщи още Калин Стоянов. Огледът на местопроизшествието ще продължи поне седмица.

"В момента работим с тежка техника, с която правим просека през слънчогледовите насаждения, така че пожарните автомобили да се приближат максимално и да започне поливане от безопасно разстояние".

Днес е извършен първоначален оглед, в който са участвали четирима следователи, СОБТ, съдебен медик, представител на фирмата собственик, както и представители на пожарната. Целта е била да се установят телата на жертвите.

"Съдебномедицинската експертиза ще стане в утрешния ден, ще бъде извършен и ДНК анализ. Едното тяло е намерно затиснато под бетонен елемент в склада. И двете са били в близост до сервизното помещение на фирмата", каза окръжният прокурорна София.

Изискана е цялата документация за складовете, която ще бъде предоставена на следствието.

"Разследването ще бъде трудно, две денонощия не можем да доближим мястото на инцидента, тук ще се наложат множество експертизи. Първата ще е пожаро-техническа, тя ще бъде тройна", каза Ивелина Христова, и.ф. директор на Националната следствена служба.

 

Четири станаха жертвите на взривовете в Елин ПелинОткрити са две силно обгорени тела