Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, директора на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) и шефа на Националната агенция по приходите (НАП) да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Истерия? Два от антибиотиците срещу COVID-19 изчезнаха от пловдивските аптекиВ складовете също не са налични Азакс и Азитрокс

Възложените проверки трябва да установят има ли недостиг на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали това се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро, посредниците или на аптеките и дрогериите. След това трябва да се предприемат конкретни мерки.

От прокуратурата настояват още да се установи има ли засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е така, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на в болниците и аптеките в страната. От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП, уточняват от държавното обвинение.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.

Преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че няма недостиг на медикаменти, които се използват за лечение на пациенти с Covid-19.

Здравният министър: Има достатъчно лекарства, самолечението с антибиотик е изключително опасноПроф. Ангелов заяви, че проблемът с медикаментите идва от неоснователното презапасяване