Безпрецедентни проверки на всяка една болница в цялата страна са започнали Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването.

За операцията е информиран и премиерът Бойко Борисов.

Това обявиха на брифинг днес в здравното ведомство, на който присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Валентин Радев.

Целта на проверките, които вече са започнали, е да се спрат порочните практики в здравеопазването, които източват Здравната каса.

Министър Ананиев обяви, че „тези проверки ще минат през всички болници без изключение и без чадъри за този или онзи, като целта е да се открият онези практики и източване на Здравната каса, които намаляват ресурса за лечение на българските граждани“. Прокуратурата вече е иззела всички договори от болници – и независимо дали са ощетителни или, те ще минат през окото на прокуратурата.

„Дават се все повече средства за здраве – резултатите на същото ниво. Има и много получени сигнали за нерегламентирано отклоняване на средства за здравеопазване“, каза от своя страна вътрешният министър Радев. Той призова гражданите да се включат в борбата източване на парите на болниците и да подават сигнали.

„Битката ще е жестока!“ – обяви още Валентин Радев, съдейки по резултатите от проверките и практики градени с години.

А първата стъпка в битката ще е изкореняване на практиката съществуването на болница в болница, а именно, когато държавната болница сключва договор с частна, която функционира на нейна територия и източва нейните пари, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Според закона (чл. 9, ал 6 от Закона за здравната помощ) държавно или общинско лечебно заведение можа да осъществява дейност с друго заведение, само ако двете извършват различни медици дейности.

В момента органите са започнали събиране на всички действащи договори за наем или съвместна
дейност на две болници.

Източването ставало по следния начин – тежките случаи отивали в държавната в болница, а нормалните в частната болница и само тя генерирала приходи.

Моделът болница в болница съществува в цялата страна – обяви главният прокурор.

Той даде пример с болницата във Враца, в която имаше протести от персонала затова, че е фалирала.

Оказва се, че болница „Христо Ботев“ е имала сключен договор с частната болница от Русе – „Медика кор“ за инвазивна кардиология и взаимно предоставяне на услуги. Така в рамките на няколко години болницата във Враца е превела 14 млн.лв. на „Медика кор“, а в замяна е получила ремонт и физически остаряла апаратура. Чистите приходи за частната болница от държавната били в размер на 12 млн.лв., а кардиологична дейност – за каквото е договорът дори не била извършвана.

Друга частна болница пък имала сключен договор за аптека във врачанската болница, а е плащала само 50 лева наем месечно на здравното заведение.

Друга порочна практика, която Цацаров даде за пример, е че когато няма даден специалист и има риск да се закрие отделение, се наемат лекари. Така направили и във врачанската болница – наели си лекар от Шумен по съдова хирургия, който никога не е дошъл на работа и никога не е оперирал, но за сметка на това си е получавал редовно заплатата – 33 хиляди лева, докато уж е работил.

Данните за Враца не са единствени – примерът не е случаен, а е свързан с това, че болницата е
обявила фалит.

Няма как с такива договори, един ден да не се стигне до фалит, каза още главният прокурор.

Той даде пример и с болницата в Ловеч, която също е пред фалит. Тя имала договор с частна болница „Кардиолайв“. Тя също имала 1 млн. приходи, но частната болница получила от нея 13 млн.лв.

В болницата в Белоградчик обаче, където също протестират, се оказало, че всички договори са перфектни – тогава при нея се говори или за лошо управление, или за недостиг на кадри. По поръка на премиера Бойко Борисов в нея също тече проверка.

Цацаров каза още, че вече има двамата изпълнителни директори на болници с повдигнати обвинения за сключване на лоши за болниците договори, но не поиска нито да каже къде продължават проверките, нито да разкрие имената им, за да не попречи на разследването.

Договорите на всички болници са иззети и представляват 40 класьора документация, с която прокуратурата ще се запознае.

Досега са проверени 195 болници, 38 са държавни, 127 общински, 30 са смесени.

Предстои проверка във всички 27 областни градове.