Над 500 случаи на ден може да се очакват у нас през втората половина на август. Болниците трябва да се подготвят и през септември да са готови да приемат пациенти.

Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов в предаването "Още от деня" по БНТ. 

Защитени са около 25 процента от българите. Можехме да имаме 70% защита, ако бяхме поддържали първоначалния темп на ваксинация, а се получава точно обратното, споделя още той, категоричен, че за колективен имунитет не можем да говорим. 

Според него защитният щит може да започне и да намалява, тъй като преболедували отдавна хора, може скоро да нямат защита. 

"Там, където случаите са малко, хората са по-спокойни, но трябва да внимават. Тези, които тепърват ще почиват, може да са спокойни до средата на август. След средата на август трябва да гледаме ситуацията с по-особено внимание"  - твърди проф. Витанов.

Математикът на пандемията посочва още, че новата вълна идва. Бавно се надига и от септември започват неприятностите. Свършва отпускарският сезон, хората ще се върнат в офисите, учениците ще тръгнат на училище, а "Делта" вариантът удря младите хора.

"Пиковите стойности в новата вълна няма да продължат дълго време. Това не трябва да ни успокоява, защото тези пикови стойности може да са много високи" - казва още професорът.