Случаите на заразени с коронавирус до края на месеца ще надвишат 42 500. Това заяви математикът на националния щаб проф. Николай Витанов. Той отказа да прави по-детайлни прогнози към момента, но коментира, че това, което ни очаква няма да е по-добро.

Всичко зависи от това колко спазваме мерките.

„Където има неспазване на мерки, рискът е повишен. Не се очаква обстановката през ноември да е по-добро от това, което е в момента. Броят на заразените ще се увеличи.  Ако нещата вървят така, може да се наложи и ген. Мутафчийски да разгръща полеви болници, заяви професорът пред БТВ.

Когато случаите станаха 500, аз казах, че това е леко плискане на вълната, отново беше посрещнато със смях. Това не е все още всичко, което може да ни се случи. Вълната не започва предварително, беше малко по-висока, отколкото очаквахме, но то беше ясно, защото броят на хората, които не спазват мерките е много по-голям, отколкото през септември, когато изчислявахме бройките“, заяви той.

Всеки ден ние правим карти и ги изпращаме в Оперативния щаб. Нашата карта е за няколко дни напред, обясни матеатикът.

"Картата показва къде нашият екип очаква, че ще има голямо количество заразени. Виждате ситуацията на 16-ти, няма как да покажем текущата карта, защото ще всеем паника в съответната област, тя е за вътрешна информация на щаба“.

По думите му на следващите карти ще се появи нов цвят – тъмновиолетов. Той означава голяма опасност от дълготрайно бързо нарастване на броя на случаите.