С новите мерки е постигнат е баланс между икономиката и здравето на хората, но трябва да се затегне контролът. Това заяви зпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред БТВ.

Той е привърженик на въвеждането на мерки, защото са доказали ефекта си при спада на заразените, но въпреки това не смята, че е толкова лесно да бъдат въведени, тъйй като трява да се мисли за икономиката на страната. 

"Ако трябва да гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от тях. В моята болница има 30 легла и в момента няма недостиг на персонал", каза той.

Според него възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо, спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. Той смята, че не трябва да се чакат здравни кризи, за да се вдигат заплатите на медиците.

"Финансирането на здравеопазването е сбъркано - и по отношение на това какво плаща касата, и защо го плаща, за отчетената дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но изтичат като вода в пясък", коментира проф.Начев. 

Той обаче смята, че парите за следващата година за пандемията, няма да "изтекат", защото са разписани стриктно правила, по които ще се отпускат.

Начев уточни, че хората със сърдечни проблеми са едни от най-рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето. Вирусът вредял индиректно на сърцето.

„На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, която нямат COVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар", посочи той.