Единственият начин да се предпазим от коронавируса и да спрем пандемията е с ваксинация, а не с постигане на групов имунитет чрез преболедуване. Това заяви началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред ВМА.

„Не можем да чакаме да се разболеем, дори  не знаем какви последици има за в бъдеще едно преболедуване. Готови ли сме да платим такава цена? В човешката история няма такава ваксина, която да е изпробвана и приложена при толкова много хора. При прилагането на тези милиарди хора е абсолютно доказано, че тази ваксина е безопасна и ефективна. При излизането на Pfizer, препарата беше тестван на 42 000 души, като няма такова лекарство, което да е изпробвано на толкова много хора“, заяви Мутафчийски пред БНТ.

Той цитира изследване, при което са изследвани 25 щама в Южна Африка, като те се развиват заради ХИВ болни.

„Там има общности, където има много висок процент на болни от СПИН – над 40%, като когато те се заразят, а организмът им не може да се бори с вируса, то той започва да мутира. Ние имаме пациенти във ВМА с кръвни заболявания, като не можем да ги изчистим от вируса вече половин година“, каза още той.

 „Над 90% от пациентите, които се лекуват във ВМА са без ваксина, имаме и случаи на хора, които си признават, че имат фалшив сертификат, но чак когато нещата се влошат. Имахме наскоро и смъртен случай на такъв пациент“, заяви генералът.

Той е категоричен, че и хора с много придружаващи заболявания трябва да се ваксинират.

„Хора, когато ви кажат, че имате много придружаващи заболявания и това е причина да не се ваксинирате, това е пълна лъжа. Именно това е причина да се ваксинирате“

В момента във ВМА няма свободни интензивни легла.

"Държим екипите, които обслужват нашите болни да бъдат достатъчно на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари. Това означава, че за да се разкрият 2 такива COVID клиники, трябва да трансформираме поне три други, за да пренасочим персонала. Както знаете вече не само инфекционистие лекуват COVID, а всички лекари", каза Мутафчийски.