Директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев заяви каква е ситуацията с коронавирус. 

„При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID отделението са болни със сърдечно-съдови, които имат и COVID-19. Вирусът един път и директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, заяви Начев. 

"Не може да има чиста блоница по простата причина, че идва пациент - правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматика на коронавируса, защото се позитивира на третия днес. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, а пациентът е носил вируса."

"Коронавирусът може да отключи симптоми на друго заболяване. След 3-ия месец може да се очаква възстановяване от заразата. Тогава е добре да се направи компютърна тумография на белия дроб и да се види какво е състоянието на организма. Заразата може да остане в организма и до 6-ия месец", разкри той. "Много специалисти препоръчват да се направи и ядреномагнитен резонанс на сърцето", добави кардиологът.

"Не призовавам за локдаун, а да се спазват сегашните мерки срещу коронавируса, да не се разчита на съвестта на хората, а да се прави възможно най-строг контрол и да има наказания за тези, които не спазват мерките", каза той.

„Не можем да виним министъра за тези неща, това е въпрос на организация. Голяма част от болниците в страната не са под егидата на министъра. Тогава трябва да търсим вината в кмета или общинския съвет? Това са изолирани случаи. Един човешки живот е загубен, не само един - загубен е от безхаберие, според мен и от това, че определени хора, свързани със здравеопазването на места, защото не са само лекари, не приемат професията си като признание. Работят просто за да мине времето и да получат възнаграждение“, добави още проф. Начев по повод починалите пациенти в Пловдив.