Новите правила за ваксиниране, които разписа служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, ще отдалечат България от колективния имунитет. Това заяви проф. Костадин Ангелов на брифинг в централата на ГЕРБ.

„Сегашният здравен министър припознава нашите политики и ги продължава,  за което го поздравявам. Демагогията отстъпи а на здравия разум. Д-р Кацаров се съмняваше във ваксините, но той вече носи отговорност за българските граждани”, каза неговият предшественик. Той обаче заяви, че има неистини, които е бил казал д-р Кацаров.

„Нашият ваксинационен план започна с българските лекари, при които вече има колективен имунитет. Вече не чувате за загинали лекари, което е успех на нашата организация. Неистина е, че досега 20% от ваксинираните са хора над 60 години.  Този процент е над 50%.  Това, което ме притеснява е, че с новата организация ще се компрометира темпото и ще ни отдалечи колективния имунитет”, каза проф. Ангелов. Той изрази притесненията си, че от понеделник до четвъртък зелените коридори няма да работят на този принцип.

„ При положение, че имаме ваксини на склад, кое налага да спадаме темпа от  35 000-40 000 ваксинирани на ден. Според нашия математик в щаба, с този темп след 63 дни,  ще имаме колективен имунитет, защо го отлагаме?”, каза още новият член на ИК на ГЕРБ.