Проходът „Превала“ е затворен за движение на всички моторни превозни средства заради обилния снеговалеж, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров.

Причината да се вземат крайните мерки е пренасочването на техниката към другите критични точки в областта, проходите „Пампорово“ и „Рожен“, където всички автомобили трябва да са с вериги, като е забранено движението на моторни превозни средства с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Над 80 машини са включени в разчистването, включително и ротори на военните, но положението е доста сериозно, тъй като продължава да вали и трупа сняг, който на този етап надхвърля 1 м във високите части на областта, пише Дарик. От пътните служби призовават хората да не предприемат пътувания, ако това не е наложително. Засега няма населени места без ток и вода, както и разлив на реки.

Поради обилен снеговалеж на територията на община Смолян, Чепеларе, Доспат, Девин, Борино и Баните, на територията на този общини се ограничава движението на товарни МПС над 12 т.