Световноизвестният архитект Юрген Майер е готов да помогне с идеи за зеещия повече от 40 години изкоп в центъра на Варна, прочул се като Дупката. Това стана ясно при гостуването му в морската столица за поредица от събития по повод 100-годишнината от основаването на школата Баухаус.

Германецът е преподавател в Принстънския университет, Харвардския университет, Kunsthochschule Берлин, Архитектурната асоциация в Лондон, Колумбийския университет в Ню Йорк и университета в Торонто, Канада, носител е на най-големите награди за архитектура и дизайн.

Това бе първото му посещение у нас, а поканата на главния архитект на Варна Виктор Бузев бе свързана и с факта, че арх. Майер е превърнал изоставено място в центъра на Севиля, подобно на придобилата тъжна слава варненска Дупка, във великолепна архитектурна метафора - многофункционалния обект Метропол Парасол, влязъл в топ 10 на световните културни дестинации, пише kmeta.bg.

В лекцията си арх. Майер изложи в детайли своя подход при решаване на всяка архитектурна задача, базиран на високите технологии, като ключ към разчитане на идентификационния код на мястото, средата или обекта.

Оригиналното му мислене демонстрират по безспорен начин  „Трите хикса“ - интерактивни модули за релакс на Таймс скуер в Ню Йорк, превърнали се в идентификационен знак за мястото, Съдът на Европейските общности в Хаселт, Белгия; Павилионът KA300, построен за 300-годишния юбилей на Карлсруе, аерогарата в Местия, Грузия; граничният контролно-пропускателен пункт към Турция в Сарпи, Грузия и др.

Най-много време лекторът отдели на най-популярния си обект - Метропол Парасол в Севиля, утвърдено средище за организиране на национални и международни политически, религиозни и културни събития, предпочитана визия за рекламни кампании на брандове от всякакъв род, любимо място за местните хора и задължителна локация за туристи от цял свят. Освен многобройните награди за архитектура, Метропол Парасол на арх, Майер държи и рекорд на Гинес като най-голямата в света дизайнерска структура, изработена от дърво.

Метропол Парасол беше предмет за обсъждане и на кръглата маса за градските пространства на Варна, в аналогия с Дупката, която носи подобен исторически потенциал, с антични останки от елинистичната и римската епоха.

Арх. Майер беше предварително запознат с историята на мястото от проучването „А сега накъде?“ на доц. д-р арх. Станчо Веков, който разглежда проблема по-скоро като шанс да се реализира мащабен проект, който да постави Варна на световната архитектурна карта, отколкото да се направи пореден опит за модерна архитектура с нашенска мярка. Ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев обеща съдействие от студентите при социологическо проучване по темата.

Гостът изрази готовност да участва в решаването на проблема с над 40-годишна давност. Главният архитект Виктор Бузев запозна присъстващите с идеята на общината за проучване на обществените нагласи за бъдещите функции на мястото, а шефът на общинската дирекция „Култура“ Антония Йовчева представи програмата за естетизация на градската среда с произведения на пластичните изкуства. 

Сагата с Дупката продължава с години, а в край на 2018 г. държавата даде 44,2 млн. лева на Община Варна, с които тя да откупи терена от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.