Нови 52 800 ваксини от АстраЗенека пристигнаха у нас тази сутрин. Количеството е по-малко от очакваното, но към момента ще стигне, заяви проф. Красимир Гигов.

„Ваксинционната програма върви добре, ваксините ще бъдат разпределени към 28-те РЗИ-та, като 50% от количеството ще отиде към джипитата”, каза проф. Гитов. Той допълни, че когато има насищане на ваксини, ще продължат зелените коридори, като в момента дозите са за фазовото разпределение.

„Още днес ще започне реализирането на тези дози, като ваксинирането ще бъде на хора от първа до четвърта фаза”,каза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарства. Той допълни, че разпределението е според населението на областите, както и заявените участници в самите фази.

Относно притесненията за вторите дози на ваксинираните досега,  Кирилов заяви, че не бива да има такива.

„Вторите дози от РНК ваксините – на Пфайзер и Модерна се пазят, а тези на АстраЗенека – не. Знаете, че по кратката информация на производителя на Оксфордските ваксини, втората доза може да бъде сложена между 4-тата и 12-тата седмица”, каза фармацевтът и допълни, че всички  с първата доза на британската ваксини ще й бъде поставена в срок