Тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите в борбата за свободата на България се проведе във Враца. Деня на Ботев почетоха перзидентът на Република България Румен Радев, вицепремиерите Мариана Николова, Красимир Каракачанов, омбудсманът на Република България Мая Манолова, Врачанският мирополит Григорий, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, народни представители, кметове и общински съветници и граждани. 

"Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас свестните считат за луди. Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода и го е доказал със съдбата си. Затова и днес сме тук, пред паметника на Ботев", започна словото си Радев. 

"Свободата не е традиция, свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва. Героичните жертвени поколение извоюват свободата, щастливите я наследяват, слабите я разпиляват. Ние съвремените българи имаме тежък дълг - ние сме в дълг към онези безсребреници, които дадоха живота си за България. В дълг сме и към себе си и към загиналите за отечеството, докато избираме пътя на имиграцията, вътре в себе си или извън България", каза още президентът.

"Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярно е обаче, че продължаваме да носим от духа на Ботев в сърцето си Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да открием неспокойният патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев", добави той.

Поклон пред загиналите за свободата на отечеството. Да живее България!