Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси. Обща бе позицията, че доверието в отношенията между двете страни е отлична основа за последващото всестранно развитие на двустранното партньорство.

В условията на сегашната енергийна криза Египет има потенциал да укрепи партньорските си отношения в енергетиката както с България, така и с редица държави от нашия регион, бе подчертано по време на разговора. Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а президентът Сиси изрази интерес за задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на възобновяемите енергийни източници, производството на електромобили и на батерии за тях. По време на разговора бе договорено експертна делегация от България да посети Египет за обсъждане на конкретни проекти в тези области.

"България високо оценява ролята на Египет като регионален фактор за укрепване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, както и в борбата с нелегалния трафик на хора и справянето с миграционните потоци към Европа", подчерта Румен Радев. Необходимостта от общи действия в борбата срещу климатичните изменения и предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата 2022 г., на която Египет ще бъде домакин, също бе сред акцентите на разговора на президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси.

 Президентът Румен Радев поднови поканата си към президента на Египет да посети страната ни.

Водеща снимка: Илюстративна