Страстната седмица е, а в края й е дългоочакваният Великден. Много хора тръгват на път, било то в страната или в близките държави. Какво ще е времето на Великден е въпрос, който си задават българите.

Топло за пролетта време, предимно слънце и малко дъжд, прогнозира пред "Фокус". климатологът проф. Георги Рачев за дните до големия християнски празник.

Днес ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между два и седем градуса, в котловините и по високите поле на Западна България - около нула градуса и там ще се образува слана.

По-значителна облачност още от сутринта ще има над североизточните райони, а след обяд над цялата страната ще има временни увеличения на облачността. Само на отделни места ще превали слаб дъжд.

Ще духа до умерен вятър от югоизток и температурите слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 16 и 21 градуса.

Вечерта от запад облачността ще се вплътнява и през нощта срещу вторник в Западна България ще завали дъжд, в планините над 2000 м - сняг.

В сряда – отново предстои затопляне. В четвъртък и петък – на Разпети петък, температурите твърдо в равнинната част на България ще бъдат над 20 градуса, на някои места ще достигнат 25 градуса.

"В събота, неделя и понеделник времето ще се задържи отново типично пролетно с температури между 16 и 22 градуса, с превалявания в следобедните часове. Ще имаме две Българии – Западна, където и облачността в следобедните часове и преваляванията ще бъдат значително по-чести, и Източна България, където ще остане по-слънчево, с облаци, но без съществени валежи. Най-важното е събота срещу неделя, когато много хора ще бъдат на църква. Ако са в Западна България, хубаво е да си носят чадърче, няма да им е излишно, дори да не прикапе, докато на изток не очаквам валежи", посъветва проф. Рачев.