Съюзът на международните превозвачи ще проведе общото си събрание в Пловдив, на което ще бъдат обсъдени формите и организацията на протестите срещу приемането на „Мобилен пакет I” в последната пленарна сесия на отиващия си Европарламент.

Делегатите ще дискутират заплахите пред сектора, произтичащи от спорните теми в международен и вътрешен план и ще излязат с декларация за съвместни действия.

Припомняме, че пакет "Мобилност" влиза в залата на Европейския парламент в понеделник. Предложението е на председателя на либералите в Европарламента Ги Верхофстад.

Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни. Той предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините, а да нощуват в хотел. Ако предложенията, станали известни като "Пакета Макрон" влязат в пленарна зала, превозвачите готвят нови протести в сряда в Страсбург.

Ако следващата седмица пакетът бъде приет от парламента, започват преговори между комисията, парламента и държавите членки и има вероятност той да бъде окончателно гласуван преди края на мандата на Европейския парламент, на последното заседание през април.

Според българските евродепутати е прецедент документ, който не е приет от комисия да влезе на обсъждане в пленарна зала. Затова те организират протест на превозвачите в Страсбург.

Очаквайте подробности!