Премиерът на България Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук, след като взе участие в онлайн конференция с представителите на Европейския съвет за борбата с коронавируса. 

"Темата за ваксините е доста сериозна. Имаме горчив опит от тях. Помолих европейската комисия ваксините да бъдат първо давани на медицинския персонал и след това на уязвимите група хора. Това ще се решава от всяка една държава членка. Само за участие във ваксина парите са 3.5 милиона евро, а за закупуване на ваксините са 300 милиона евро за България. Трябва да се определят колко ще са ваксините и колко хора ще искат да бъдат ваксинирани. За бързите антигенни тестове също можем да влезем в голям риск. С PCR тестовете също е важно, защото може да се стигне до дублиране - единият тест да е положителен, а другия отрицателен. Това може да доведе до голям проблем защо даден човек е карантиниран, а всъщност не е болен. Има въпроси относно китайската и руската ваксини. В Китай има 44 заболели, няма починали. Това прави рязко впечатление за разликата от държавите от Европейския съюз. Конкуренцията между американските, китайските, европейските, руските ваксини трябва да я покажем на обществата и да бъдем честни с хората. Не бих искал в битките във фармацевтичните компании за успех, ние да не бъдем информирани за всяко едно от отклоненията и опасностите, които крият тези ваксини." 

"Лекарството дойде днес. Поне за САЩ то е най-добро. Коментирахме, че всяка една държава ще има и по един професор, който е наясно с нещата и ще участва в конференциите с министрите. Аз предложих за България това да бъде генерал Мутафчийски. Трябва да се пазим. Маска, дезинфекция, дистанция това са нещата, които трябва да се спазват." 

"Най-рано април месец ще дойде ваксината в световен мащаб. Това ще продължи и през зимните месеци. България все още се държи добре. Трябва да се пазим, да пазим и докторите. Вече четвърти ден съм от другата страна и съм болен, но продължават да изпълнявам моите задължения от вкъщи", заяви премиерът.