Предлагат ваксини срещу Covid-19 да се облагат с нулева ДДС ставка, става ясно от предложените промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от ГЕРБ

Преференциалната нулева ДДС ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 година, става ясно от промените. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички. Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна член на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса.