Промени в закона, които позволяват да не бъдат уведомявани близки на арестант в срок от 48 часа бяха приети на 13 декември. В текстовете на накзателния кодекс пише още, че ако задържаният е непълнолетен, семейството може да бъде в неведение 24 часа. Президентът Румен Радев наложи вето на 19 декември с аргумента, че тази промяна е тревожна.

Той поиска в промените да бъде изяснено при какви престъпления ще се допуска неуведомяването на близките. Притесненията му бяха, че съществува риск изключението да бъде превърнато в правило и редовна практика. Промяната в закона беше въведена във връзка с европейска директива.

По думите на депутата председателя на правната комисия Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче промените категорично не засягат правото на адвоктска защита. Той допълни, че по закон всеки арестант би могъл да упълномощи като свой адвокат член на семейството. Против законовата норма се обявиха депутатите от БСП.

Според депутата Филип Попов от левицата тази промяна в закона е връщане към тъкми времена и с репресивни мерки се руши доверивто в държавата. Утре ветото на президента ще се разглежда и в пленарна зала.