Отварянето на музеите и откритите сцени е изключително добра новина за нас – хората на изкуството, знак е, че животът ни се връща към нормалността, каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция в Министерски съвет. Той припомни, че държавата вече е гарантирала средствата за фонд работна заплата за период от началото на кризата и за 6 месеца след извънредното положение. Става дума за опери, филхармонии, театри, музеи, читалища, галерии.  Пуснати са сесиите за теренните проучвания и на археолозите. Парите са киното са съхранени и подготвени.

„2 500 000 лв. чрез национален фонд „Култура”  за артисти на свободна практика осигурява 3 минимални работни заплати и осигуровките за тях.  Над 1000 човека са кандидатствали. Ще прегледаме документите, после с тези, които отговарят на изискванията ще пристъпим към подписването на договор”, припомни още Банов. 

„Сега ви представям още мерки за укрепване на дейността на свободните артисти и организации. Подчертавам, че тук попадат всички артисти – сценографи, художници, танцьори, актьори, писатели, музиканти. Но от днес ще ги наричам творци”, каза Боил Банов и така индиректно отговори на обвиненията на Вежди Рашидов, че е министър на театрите, а не на културата. 

5 милиона лева чрез програми за създаване на нови театрални постановка  500 000 лв., нови музикални – 500 000 лв., 500 000 лв. за създаване на нови танцови спектакли, както и новата програма за проекти в областта на визуалните изкуства – 500 000 лв. 

Малко по-късно ще бъде отворена програма за финансиране на стойност 800 000 лв. за разпространение на готовите вече проекти. Освен това отново ще има захранване на национален фонд „Култура”. Става дума за структурна подкрепа за организации, които развиват собствени пространства – малки авторски кина, циркът, сцени. 1 500 000 лв. ще е сумата за подкрепа. 700 000 лв. ще има за малки проекти. 

Тази година през Норвежка програма се разпределят над 7 милиона лева, които са за свободни артисти и неправителствени организации за проекти за съвременни изкуства.Първата сесия вече е приключила, а втората ще бъде обявена през септември-октомври. 

„Всеки организатор  трябва да има план – влизане по определена схема, продажба на билети само за 30 процента от местата, дезинфекция, зрители с маски. Препоръчваме в началото да участват по-малко артисти на сцената. За процеса на работа на самите актьори всяка трупа трябва да реши по какъв механизъм да работят”, каза още Банов.