Пламъците, обхванали Република Северна Македония, се разпалват бързо заради силния вятър и по последна информация са на не повече от 100 метра от границата с България.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов в момента са на границата с РС Македония, за да проверят каква е ситуацията около пожара между Делчево и Пехчево.

По думите на Апостолов, ситуацията е изключително сериозна, а бурният вятър, който духа в района, допълнително усложнява положението. Той уточни, че държи непрестанна връзка с институциите в Северна Македония, както и със служители на РДПБЗН – Благоевград, които участват в гасенето на огъня, пише Труд.

„От страна на Република Северна Македония е създадена организация, на терен са стотици хора, както и хеликоптери, но към момента огънят не може да бъде спрян. По последни данни, огънят е достигнал селата Негрево и Църник”, съобщи кметът на община Симитли. 

Апостолов е провел разговор и с директора на Държавно горско стопанство „Симитли” Благой Кишев, който го е уверил, че в района на границата между РС Македония и Община Симитли ще бъде изпратен булдозер, който да прокопае просека, която да спре огъня, ако премине през нашата граница. 

От ръководството на община Симитли отново отправят апел към гражданите, живеещи в по-високите населени места на града, намиращи се в близост до границата със Северна Македония, да бъдат максимално концентрирани и внимателни и при необходимост, да слязат надолу към града.