Мъжът, който нападна деца в столично училище, е задържан за 72 часа и с постановление на наблюдаващия прокурор е привлечен като обвиняем. Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години за подобно престъпление. Това съобщи  на извънреден брифинг днес административният ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова.

„Досъдебното производство, което сме образували вчера е за блудство по отношение на две малолетни лица. Основната цел на разследващите и наблюдаващите прокурори беше защита правата на малолетните деца. Затова процесуално-следствените действия, които извършихме с тях, бяха при изключително спазване на техните права“, каза Русинова и поясни, че разпитите с децата са проведени в синя стая, пред психолог и съдия.

Утре предстои внасяне на делото в съда с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Той признава за извършените блудствени действия, но представя по различен начин случилото се“, допълни ръководителят на СГП. И посочи, че след като са повдигнати обвинения, наблюдаващият прокурор е преценил, че доказателствата по делото са достатъчни за привличането му в качеството на обвиняем.

Припомняме, че 33-годишният Валентин Асенов е мъжът, нападнал две деца в столичното 17-то училище. 

Мъжът работил към фирмата, която зарежда с хляб училището. Той идвал в училището от около 7 месеца, разказа директорът му.

Инцидентът с две момичета от първи клас, които той затворил в тоалетна, е станал в четвъртък, сигнал е бил подаден в петък. Мъжът е отишъл отново в училището, когато там вече е имало полиция, децата го разпознали и така е бил арестуван.

Оказва се, че Асенов има регистрация в полицията за кражба преди година.