Пациентка от Горна Оряховица с отрицателен тест беше поставена под карантина, съобщава Нова телевизия. Жената, която е на 36 години, била приета в болница заради проблем с бъбреците. Объркването станало, след като медицинска сестра в Университетската болница "Св. Марина" подала грешна информация, че жената е с положителен бърз тест за коронавирус.

Младата жена постъпва с висока температура и запушване на бъбреците. Диагностицирана е с антигенен тест и с PCR тест, че няма COVID-19 и може да постъпи, но въпреки това медицинска сестра от болницата подава в информационната система, че жената е с коронавирус и тя е карантинирана. На 19 април Галина Николова получава силни болки в бъбреците. Лекари от местната болница я съветват да потърси специалисти, тъй като и друг път е имала подобни проблеми. Още на следващият ден тя е на преглед в плевенска болница и лекарите я съветват да постъпи за лечение. По процедура й правят задължителен антигенен тест за COVID-19.

"След 20 мин. чакане ми казаха, че тестът е нечист - съмнителен. Успях само да го снимам", разказва Николова.

От снимката се вижда ясно, че тестът е само с една черта - отрицателен. Въпреки това Галина е пратена и на PCR тест.

"И той беше отрицателен. Не всеки с 39 градуса температура е с COVID-19. Гледаха ме като прокажена”, допълва Николова.

В крайна сметка тя постъпва в друга болница. Докато лекува бъбреците си, получава обаждане

"Казаха ми, че съм с положителен тест и съм поставени под карантина. Бях в пълен шок", разказва жената. От болницата обясниха, че докладвали на РЗИ заради съмненията си в антигенния тест. И твърдят, че под контролната черта нещо се e появило.

"Като медицинска дефиниция няма такова нещо като съмнителен-положителен тест. Но, получавайки се тестова черта няма как ние да кажем, че този тест е негативен. По-логично е да приемем този пациент, като потенциално болен, защото нещо се появява", коментира д-р Валерия Рачева – завеждащ клинична лаборатория в УМБАЛ "Св. Марина".

След излизането на отрицателния PCR тест, от лечебното заведение оттеглили твърдението си, че жената е с COVID-19. Заради тромавата процедура обаче, Галина Николова се е водила шест дни под карантина. От болницата се извиниха.

От РЗИ-Плевен твърдят, че не са страна в този спор. Отговорността за поставяне или сваляне на карантина е на лабораторията и болницата.