Поредна софийска улица се оказа затворена от частници. Ограда с надпис "Частен имот" се появи на улица "Панайот Николов" в столичния квартал "Гърдова глава", който се намира в район "Витоша". За това алармира Ивайло Иванов в контактния център на Столичната община.  Според него жителите на квартала са възмутени и недоумяват как може да се затвори пътя.

Trafficnews потърси мнението на районния кмет инж. Теодор Петков. Той обаче беше категоричен, че според всички регулационни планове там няма улица, а изцяло частен имот. Затова и собствениците му били в правото си да сложат оградата.

Според Петков хората от квартала са свикнали да минават оттам, защото е асфалтирано и по напряко, но има обходен маршрут, който може да ползват.

В същото време продължава сагата с улицата в столичния квартал "Витоша", която през уикенда бе разкопана и преградена като частен имот. След намесата на районния кмет Любомир Дреков  теренът бе възстановен, а инициаторите са глобени. Те обаче са категорични, че улицата е тяхна собственост и обявиха, че ще сложат бариера, съобщи Нова телевизия.

 "В правния мир, този имот е частен, а не общински. Затова по закона за устройството на територията ние имаме право да си го заградим", каза единият от собствениците. По думите му те не желаят да създават неудобство на своите съкварталци, но отправи запитване към кмета Дреков, защо след 8 години едва сега е решил "да свърши нещо".

"Този път заграждането ще бъде доста по-елегантно. Ще сложим бариера със символичната такса от 20 ст. Всички събрани средства ще бъдат дарени за дом за сираци", заяви Елисавета Александрова. Тя призова институциите, "абдикирали от този казус, да си свършат работата".

По думите й, години след изграждането на път, общината още не ги е обезщетила за отчуждаването на парцела. Преграждането на улицата обаче оставя живущите в района без достъп до домовете им.

"Надявам се нещата да бъдат решени по мирен и законен начин. Всички ние тук ставаме заложници на този казус, щом като не можем да си стигнем до домовете. Това е единствената проходима улица", каза Огнян Панайотов, жител на квартал "Витоша".

TrafficNews вече разказа за сходен случай в друг столичен квартал, където обаче, собствеността се оказа спорна. Излизайки от къщите си, жителите на  улица "Бяла река" от "Малинова долина" се озовават едновременно в частен имот, според плана на квартала, но пък в общинската улица със старото име "Улица Втора", съгласно Общия устройствен план на София.

Въпреки подписките, срещите с главния архитект на София, както и решение на Висшия адмнистративен съд в полза на общинската улица , трите частни имота стоят от близо 10 години. 

Има и софиянци, които си мечтаят за улица с дупкиНад 200 човека във вилна зона "Малинова долина" се оплакват от улица, която е прекъсната от 3 частни имота