Историята на парадокса, от която страдат жителите на вилна зона "Малинова долина" в столицата, започва през 1968-ма година с Общия устройствен план на София, който предвижда да бъде изградена улица "Бяла река", тогава наречена "Втора".

Тя би трябвало да свързва Околовръстен път с Витоша. Улицата никога не e изградена така, както си представяме една улица – с асфалт, тротоари или осветление, но поне е проходима.

Това се променя, когато през 2006-та година със заповед на главния архитект Петър Диков три частни имота се урегулират, завземайки улицата, a по този начин на практика я прекъсват.

Излизайки от дворовете си, хората се озовават стъпили в парадокс – от една страна в частен имот, а от друга в общински път.

Да има или няма улица всъщност е отдавна решено и от Върховния административен съд на 30.11.12 г. в отговор на жалба от Димитър Марков – собственик на една от къщите, излизаща на "улицата": "Безспорно е установено от експерта и приложените скици, че улица № 1 /От околовръстен път до ул. 23/ е с продължение на югозапад /до пресичане с ул. Бистришко шосе/, и в тази част съставлява улица №2 по действащия ОУП, който разделя УПИ ХХ-941 и ХХI-1558 и XVI-304 и е част от първостепенната улична мрежа. Видно от устното заключение на вещото лице в съдебното заседание от 24.04.2012 г., тази улица фигурира освен в сега действащия ОУП и в преходния, като не е отразена в ПУП и територията и е приобщена към новорегулираните УПИ ХХ-941 и ХХI- 1558", гласи решението на съда.

С него висшата инстанция отменя заповедта на гл. арх. Петър Диков, с която се позволява урегулирането на имотите и позволява застрояване.

След решението на съда, "Диков в свое писмо към нас изразява намерение да изготви план за улична регулация на ул. "Бяла река" съобразен с ОУП на София, с което има намерение да реши проблемът за влезлите в сила регулации. Такъв план е изготвен и активно обжалван, именно от собствениците на тези три имота, които са завзели терена на улицата. Затова експертният съвет при НАГ-София в свое решение от 23.05.17 г., решава да промени този готов план и да измести улицата на юг (надолу) в имотите на вилна зона Бункера (в това число и в имотът на Димитър Марков, който ги е осъдил). Това обясниха пред екипа на TrafficNews жителите на вилната зона, които през 2012-та година пишат писмо и до кмета Йорданка Фандъкова, придружено с над 200 подписа.

Потърсихме за коментар главния архитект Здравко Здравков, но към днешна дата няма нито обещание за интервю, нито дори писмен отговор на предварително изпратените върпоси.