Община Пещера и фондация "Тръст за социална алтернатива" стартираха общ проект за подпомагане на хората от ромското малцинство за придобиване на собственост и законно жилищно строителство. За целта кметът на Пещера Николай Зайчев и представители на фондацията подписаха два меморандума за сътрудничество.

Документите предвиждат регулация и създаване на траен статут на жилища в местност „Орешака“ към кв. „Пирин“ и в кв. „Луковица“ на Пещера, съобщиха от Общината в Пещера.

Крайната цел е подобряване на жилищните условия и достъпа до публични услуги на ромското население, което е в неравностойно положение. Първата задача в съвместната работа е да бъде изготвен Подробен устройствен план на територията на местността „Орешака“ в кв. “Пирин“ и част от кв. “Луковица“.

Втората – актуализацията на съществуващ план на част от кв. “Луковица“. После ще се даде възможност за семейства от двете махали и всеки, който би имал желание, за закупуване на имот, на който да бъдат строени законни жилища, очерта предстоящите стъпки Мария Методиева, програмен директор на фондацията.