Почти половината фирми, които ползват офиси в столицата, възнамеряват да освободят поне част от площите, защото не са им необходими. Това показва анкета на Cushman & Wakefield Forton, проведена от 1 до 15 октомври в София сред собственици на фирми с над 42 хиляди служители, които работят на общо 705 хиляди квадратни метра офис площи. 48% от анкетираните фирми, т.е. близо половината, твърдят, че ще освободят поне част от офисите, защото не им трябват.

Само на 4% от разпитаните им трябват още площи, защото не им достигат и само на 3% все още не им е ясно какво ще правят. Останалите не предвиждат промяна на наетите площи. Основната причина за преразглеждане на разходите за наеми е, че твърде много служители работят дистанционно. 61% от анкетираните фирми твърдят, че в офисите им в момента работят около 30% от всичките им служители, 38% твърдят, че в офиса работи половината от персонала, и само 1% от анкетираните казват, че над половината от служителите работят присъствено в офиса.

“В момента несигурността по отношение на офисите е по-голяма, отколкото беше през март. Тогава всички смятаха, че наложената изолация и въобще мерките ще траят два-три месеца и всичко ще е както преди. Сега, през октомври, цели 84% от анкетираните фирми твърдят, че не им е ясно кога ще върнат служителите масово в офиса.

15% смятат, че това ще стане до пролетта на 2021 г., и само 1% от собствениците твърдят, че ще го направят още до края на тази година”, каза управляващият партньор в Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова. Според нея моловете и изобщо търговските сгради минават през кризата много по-леко, а търговците на бързооборотни стоки, дрогериите и евтината конфекция дори вече са възстановили предкризисните си продажби и откриват нови обекти.