Засилено полицейско присъствие има и днес пред болницата в Пазарджик. Както TrafficNews.bg съобщи, 50 жандармеристи успяха да озаптят над 300 роми, които обсадиха лечебното заведение.

До ескалация на напрежението се стигна заради тежката катастрофа в неделя, при която загинаха двама. При пътния инцидент между селата Братаница и Ветрен дол 18-годишен водач без книжка е загубил управление и се е забил в дърво.

Д-р Дора Панчева обясни пред Нова, че ромите не са проявили агресия. Униформените били повикани, защото това било задължително в подобни ситуации.

Според комисар Иван Дончев, началник на Охранителната полиция в Пазарджик, целта е била превантивна. Не е имало данни за преки заплахи, не е имало и екипи на жандармерията, каквато информация се беше появили по-рано, коментира той пред БТВ.

„Много бързата и точна реакция от страна на полицията е предотвратила всичко, което може да се случи след това”, коментира директорът на МБАЛ в Пазарджик д-р Васил Вълчев.

 

Припомняме, че при инцидентът шофьорът е загинал на място, а спътничката му на 22 години, която се возила на задната седалка, е починала минути след удара. Пристигналите на място лекари констатирали смъртта на младежите, които отскоро били семейство.

След като лошата вест обиколила ромската махала, от която са жертвите, над 300 души окупирали пазарджишката болница, за да поискат обяснение от лекарите защо не са спасили близките им. На място са пристигнали 50 жандармеристи и полицаи, които овладели напрежението. Към момента вече ситуацията е спокойна.

Ето и какво разказват лекарите, които са били на смяна в неделя вечерта: