Полицаи и пожарникари от цялата страна излязоха на втори национален протест в центъра на София, за да поискат отново увеличение на заплатите си.От най-големия синдикат в системата на МВР не са доволни от 15-процентовото увеличение на трудовото възнаграждение на униформените служители, гласувано от парламента в Закона за държавния бюджет.

„Ние не сме казали, че не сме готови на компромис. Не сме казали твърдо, че искаме 30 % увеличение. Казваме, че 15% са пренебрежимо малко. Може да са основа за преговори, но не може да приемем това без преговори“, каза Валентин Попов, председател на полицейския синдикат.

Стартовата заплата на униформен в системата на МВР е 970 лв., поясни той и заяви, че и те като учители и медици работят на първа линия.

Кoлеги дезинфекцират, да си припомним и КППТ-ата, имаме и на границата полицаи. Те решават кого да пуснат в страната и кого – не, каза още Попов пред БТВ.

Той бе категоричен, че протестите за реформа в МВР се водят от 2009 г., а от 2017 – са тези за увеличаване на заплатите.

Според Попов реформата ще отнеме около 10 години и не може да се случи дори за един мандат.

Председателят ма полицейския синдикат заяви, че иска да започне диалог.