Полицаи и пожарникари от цялата страна излязоха на втори национален протест в центъра на София, за да поискат отново увеличение на заплатите си. Служителите на реда се събраха тази неделя в 13:00 ч. при новата сграда на Народното събрание. От Синдикалната федерация на служителите на МВР призоваха протестът да е неприсъствен заради епидемичната обстановка, но на място се очаква да има представители на МВР от цялата страна, съобщава БТВ.

Желаещите да подкрепят протеста могат да го направят по места , като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация патрулните автомобили.

От най-големия синдикат в системата на МВР не са доволни от 15-процентовото увеличение на трудовото възнаграждение на униформените служители, гласувано от парламента в Закона за държавния бюджет, което ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. и продължават да настояват повишението да бъде с 30%. Аргументът им е, че служителите на реда също са на първа линия в борбата срещу COVID-епидемията.

На метри от протестиращите полицаи пред сградата на Народното събрание се провежда и контрапротест, организиран от майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“.

Във Фейсбук страницата на „Системата ни убива” пишат следното за контрапротеста:

Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест!

Между двата протеста на полицаите се видя, че те се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата. Затова, протестиращите решихме да организираме контрапротест по време на техния.

Съжаляваме за единиците достойни полицаи в техните редици, но смятаме, че тяхното мълчание е съучастие за прогнилата им система. И нека ви напомним, скъпи служители в структурите на МВР, искайте първо реформа, после увеличение на парите!