Не мисля, че има нещо вярно в изказването на Дмитрий Песков, прессекретар на руския държавен глава, че са спрели военните действия, но Украйна е отказала преговори. Според Киев няма спиране - цяла нощ е имало такива. Какво обаче казва Путин или негов чиновник, няма значение - той обещаваше, че няма да напада Украйна.

Това заяви по БНТ политологът доц. Огнян Минчев.

Според него гражданска война в Украйна не може да има, тъй като се наблюдава безпрецедентно единение на гражданството.
Няма нищо странно в това - всички нации са се интегрирали след подобен имперски акт. В такива ситуации хората са забравяли разногласията си. Сега се наблюдава превръщане на многоликата украинска нация в една обща. Военното преимущество на армията на Путин е многократно, но се препъна в обещанието за бърза война в Украйна.

Може да има обаче партизанска война - след реализация на масивното преимущество на агресора укротяването на населението не е лесно. Това се наблюдаваше в Афганистан, например, обясни доц. Минчев.

Европа е подвластна на евроатлантическа система за сигурност и напрактика е интегрирала почти всички държави в една обща система. Това Путин не може да понесе и иска за ерозира източните части, за да ги приобщи към себе си. До каква степен той ще успее е главният въпрос, каза Минчев.

В много отношения поведението на европейските лидери по отнощение на Москва му дадоха самочувствие да реализира тази мащабна агресия. Видни лидери месеци и години водят мюнхенска политика с него. А това няма как да стане - всяко споразумение с него не струва и хартията на която е написано.

Очевидно е, че икономическите санкции са оръжие, но имат и страничен бумерангов ефект - за тях се плаща определена висока цена.