Появиха се кадри от трагичния инцидент, при който двама пилоти загубиха животите си на авиобаза "Граф Игнатиево". Във видеото се виждат последните моменти преди самолетът да се разбие.

Припомняме, че при катастрофата с учебно-тренировъчния L-39 ZA живота си загубиха едни от най- опитните летци в България -Петко Димитров /51/и колегата му  Венцислав Дункин /28/, който също е бил отличен млад пилот.

Близки на Дункин разказват, че съвсем скоро е трябвало да вдига сватба, както и че очаквал дете от своята половинка. Той е от Разлог, но живее в Плевен, тъй като служи в Долна Митрополия. Боен пилот е от 2015 г., инструктор и една от надеждите на Долна Митрополия.

Другият загинал летец е майор Петко Димитров на 51 г., който е инструктор. Колегите му го описват като страхотен професионалист и човек.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков  съобщи , че екипажът на самолет L -39 е излетял в 12.20 часа и  10 минути по-късно, в 12. 30 минути са паднали.

"Това са инструктурите в 12- та база, които обучават другите пилоти. Самолетът е реновиран, бил е в изправно състояние , когато е излетял. Полетът е бил рутинен тренировъчен полет, планиран отдавна. Двамата пилоти са са готвили от месеци за него, той е изпълняван многократно в базата в Долна Митрополия.Днес са били на генерална репетиция за авиошоуто, което трябваше да се проведе утре.  Близките на загиналите са информирани. Не мога да коментирам нищо - нито като причини, нито мотиви за действията им.В момента в базата има представители на военна полиция и военна прокуратура , които разследват инцидента", заяви ген. Стойков. 

Към този момент се разследват две основни версии за трагичния инцидент - технически проблем или пилотска грешка.Преди полета е извършена проверка на самолета, която показала, поне по документи, че всичко е наред. Според информацията, която досега се разпространяваше катапултите не са се задействали.

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на военния министър.

Видео: Флагман

Тежък инцидент на авиобаза "Граф Игнатиево", разби се учебен самолетМинистърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил утрешното авиошоу

4 пожарни пътуват към Граф Игнатиево, вероятно има загиналиВ момента се провежда разследване

Военна прокуратура в Пловдив поема катастрофата със самолет в Граф ИгнатиевоМинистърът на отбраната Атанас Запрянов пристигна в авиобазата

Двамата загинали пилоти в „Граф Игнатиево" са от авиобазата в Долна МитрополияСамолетът е изпълнявал сложна маневра на пределно ниска височина

Старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров са загиналите при инцидента на Граф Игнатиево28-годишният лейтенант се е оженил наскоро

Загиналите в Граф Игнатиево -сред най- опитните летци в БългарияМинистърът на отбраната обяви 14 септември за ден на траур във Военно въздушните сили