Столична градинка е на път да изчезне, защото дърветата в нея се убиват умишлено. За подлото деяние се разбира от социалните мрежи, където гражданка публикува снимки на пробити растения, в които е изсипана отрова.

Градинката се намира в столичния квартал "Изгрев", на ъгъла между улиците "Русаля" и "Самоков".

В стволовете на дърветата са пробити големи дупки, в които според Юра Димитрова, се изсипва нафта и други химикали, което води до изсъхване на растенията. Самата жена живее в блок, намиращ се зад градинката.

Юра се грижи доброволно за растенията и миналата седмица забелязала нередностите. Според нея зад отравянето на дърветата стои целта растенията да се умъртвят и изсекат, като това ще позволи строителна дейност.

В близост до градинката наскоро е бил завършен строеж на жилищна сграда, собственост на фирма "Артекс".

От градинката само за една нощ са изчезнали два големи ореха, които са били изсечени в малките часове на деня. Законът забранява изсичането на орехови дървета, но въпреки това растенията мистериозно са изчезнали.

Санкции не могат да бъдат наложени, защото извършителят трябва да бъде хванат на местопрестъплението. За жалост обаче местопрестъплението не е само едно, а подобни деяния се извършват и на други места в столицата и то не от скоро.

През месец май миналата година отново в социалните мрежи столичани алармираха за подобен случай, този път в центъра. Тогава на прицел са били кестенови дървета, намиращи се в началото на улица, която служи като частен паркинг.

Методът бил абсолютно идентичен - на 10-15 см от основата на растенията са пробити дупки, в които е била изсипана течност, а след това дърветата изсъхнали.

За подобен случай алармираха и от Варна, още през 2016 година, когато местна медия разказа за потресаващото и напълно умишлено отравяне на дървета с нафта, които само година по-късно са били изсечени от улицата в близост до Централната поща в града.