В събота започва 12-ото издание на София Прайд под надслов „Не давай власт на омразата“. Както обикновено събитието, в чийто организационен комитет участва Фондация GLAS, ще започне в 16:00 ч. с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч.

Сред първите официални гости, потвърдили своето участие на София Прайд 2019, е г-жа Камзи Гюнаратнам, зам.-кмет на Осло, Норвегия. Тя представлява Работническата партия в Общинския съвет на Осло от 2007 г., а заема длъжността си през 2015 г. Г-жа Гюнаратнам е с ресор здраве и социално благополучие, и работи активно в изграждане на общности, правата на малцинствата и социални дебати за демокрацията. Тя ще бъде придружена и от работна група от Осло Прайд.

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар “Стоунуол Ин” в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ. Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни.

София Прайд има огромна роля в борбата за окуражаване и мобилизиранео на ЛГБТИ хората в България и с негативните стереотипи спрямо тези общности. Шествието претърпя огромно развитие от първото си издание през 2008 г. Тогава няколко активисти и доброволци организират шествие за равноправие, охранявано от стотици полицаи и с едва стотина участници. Над десетилетие по-късно освен ежегодното шествие София Прайд включва филмов фестивал, културна програма на Sofia Pride Arts, дискусии на политически и социални теми, както и поредица от спортни събития.

Снимка: БГНЕС