Онкоболна жена е принудена да живее в адски мъки и болки. Тя има две деца- момиче и момче на 14 и 12 години. Преди година разбира за тежката диагноза.

През юни миналата година на Пенка откриват тумор в мозъка. Тогава лекари от болницата „Св. Иван Рилски” в София оперират 37-годишната жена. Веднага след това започнал курс на лъче и химеотерапия.

Декември жената получава парализа на лицето и състоянието й се влошава. Семейството веднага търси помощ в УМБАЛ „Свети Георги”. На скенера медиците откриват два нови тумора. На жената веднага и се извършва оперативна намеса, след което нов курс на химеотерапия. При изписването на Пенка лекарите й издават епикриза и документи, в които се описва какви медикаменти да поема.

Оказва се обаче, че жената не може да закупува лекарствата с намаление, защото поради заболяването й тя не може да има рецептурна книжка. Здравната каса не може да поеме лечението на Пенка. Всеки месец цената на така важните лекарства варира около 420 лева.

37-годишната жена е телково решение за 100% инвалидност. Тя получава 380 лева пенсия и социална помощ. Съпругът й Иван се грижи за нея. Тъй като нямат брак той не може да стане придружител и да получава помощи.

Всекидневно Пенка живее като в ада- болки до припадък. За да намали страданието на жената онкологът, при който семейството посещава  предписва медикамента Темодал. Чрез него Пенка има шанс да живее нормален живот. Една опаковка от лекарството съдържа 5 таблетки, за да се подобри състоянието й тя трябва да поеме 15 такива на месец. Проблемът на семейството е че само една опаковка от така важното лекарство струва 167 лева, като това са 500 лева на месец. За Пенка и Иван това са непосилни средства. Допреди 4 години медикамента е бил част от списъците с лекарства, които се поемат от здравната каса за лечение на онкологично заболявания. Но той вече не е включен.

Иван отчаяно търси хора, които разполагат с медикамента или имат средства да помогнат на жена му.

Ако имате и вие желание да помогнете на Пенка може да се свържете с Иван на телефон 0895160413 или на банковата сметка изписана на следващата снимка:

Още новини ТУК

TNS.bg