Петдесет ютии от 30-те години на 20 век до наши дни крие колекцията на пловдивския художник Димитър Добрев, пише PlovdivTime.bg. Страстта му към събирането на чугунените уреди за гладене на нашите баби пламнала преди 45 години в Смолян. Живописецът работел във местното фотографско предприятие и при една разходка, върху дувара на изоставена къща, видял старинна ютия.

Взех я, почистих я и останах възхитен от красотата й, разказва Димитър Добрев. През следващите години малко по малко увеличавал колекцията си главно благодарение на приятели. Научили за хобито му, те носели и подарявали нови и нови ютии.

Имам дарове и от колегата ми Станимир Видев, и от актьорите Николай Атанасов-Шуши и Любомир Гешев, от други  приятели. Всяка от ютиите има свой характер, своя тайна, разказва Добрев.

По думите на художника уникалността им се крие в закопчалката. С нея се отключва и заключва горната част, от която в ютията нашите баби поставяли нагорещените въглени. После я размахвали наляво и надясно, за да се разпали жарта и да нагрее повърхността.

Та точно тези заключалки са най-интересното и различното в ютиите. Едните са глави на хора, други -  животни, трети - топчета, обяснява колекционерът. Голяма част от ютиите си пловдивският художник е подредил на видно място, за да могат приятели и гости да се наслаждават на красотата им. Споделя, че не изискват специална грижа, а по-скоро почистване от праха. Нещо повече – определя като грешка стремежа на някои хора да отстранят ръждата по повърхността, защото тя е като патина и пази ютията.

В богатата си колекция Димитър Добрев пази и съкровища, закупени от най-големия антикварен панаир в Брюксел – във Ватерлоо. Дъщеря му, която работи и живее в столицата на Белгия, го завела там, за да разгледа, и пловдивчанинът не устоял. Закупил си две ютии – едната от които с коминче за парата. Надлежно ги опаковал в транспортно фолио и тиксо и ги подготвил за полета  към България.  На летището в София обаче открил, че катинарчето, с което заключва куфара си, е разбито.

Учудих се за какво им се е наложило да подлагат багажа ми на такава щателна проверка и после се сетих, че пакетите с двете ютии досущ са им приличали като пратки с наркотици. Какво ли е било изумлението им при вида на старите чугунени ютии, смее се Димитър Добрев.

За страстта си да колекционира, художникът разкрива, че е като живота – днес е интересен с едно, утре – с друго. Затова в дома си Добрев пази богати сбирки от марки и монети, както и стотици колички и малки прототипи на самолети и влакчета. Слабост на пловдивския живописец обаче си остават ютиите.

Всичко в тях е изваяно. Погледнете дръжките им – като едни малки пластики са, казва маестрото. Той не знае дали колекцията му може да конкурира  тази на Етнографския музей, но е категоричен, че е събирана с любов и страст и му носи много радост. А за приятелите, които идват в дома му, пълен с множество картини, са атракция и никога не я подминават без да попитат.