Хора с увреждания учат нови занаяти и изработват красиви сувенири в пловдивско социално предприятие. Проектът дава възможност на представители на уязвими групи на пазара на труда да изградят трудови навици и да участват в изработването на красиви керамични и шивашки изделия, мартенички и предмети от стъкло. 

Проектът стартира преди две години, след като  ОП "Развитие на човешките ресурси" отваря схема за изграждане на социални предприятия в отделни общини.

"В Пловдив нямаше такова. За нас това беше голямо предизвикателство и решихме да се възползваме от възможността. Назначихме 45 лица, като 80 % от наетите бяха хора с увреждания", разказва пред TrafficNews.bg директорът на дирекция "Социална политика" Веселина Ботева. В момента в общинската структура са обособени три ателиета - по керамика, стъклодухане и шивашко ателие. Голяма част от персонала няма никакъв трудов стаж зад гърба си. Въпреки това хората се адаптират бързо, изграждат необходимите умения и навици, за да продължат да работят. 

"При нас няма голямо текучество. Служителите ни нямат норма, защото идеята е да се чувстват добре, докато работят", обяснява директорът на ОП "Социално предприятие за хора с увреждания" Ванина Костадинова. 

Към момента най-натоварена е работата в ателието по керамика. Причината е, че в него се изработват част от мартениците, които служителите продават на щандовете пред Община Пловдив. Освен традиционните гривни, изработени от бели и червени кончета, се предлагат и керамични фигури с българска шевица и изображенията на Пижо и Пенда. Именно използването на българската шевица е донесло и една от двете награди на предприятието през изминалата година - за социална иновация. 

Създаването на едно изделие отнема цяла седмица, а в изработването му се включват няколко души. Първо се създават формите, които съхнат няколко дни на стайна температура. Те се изпичат в специална пещ, след което се заглаждат и се рисуват от художници. После се изпичат повторно, разказва за процеса Костадинова.

В предприятието работи и единственият майстор на духано стъкло Иван Станев. В момента той обучава трима души, на които се надява да предаде поне част от изчезващия занаят. Целта е в ателието му да започнат да се изработват коледни играчки от стъкло. 

"Вече сме реализирали и няколко по-големи поръчки. Възнамеряваме да се свържем със сватбени агенции, защото имаме много красиви сувенири и подаръци, както и с агенции в областта на рекламата, на които да предложим торбички за многократна употреба", споделя още Костадинова. 

Какво разказаха служителите на предприятието и какви изделия се произвеждат в трите ателиета - вижте във видеото: