Решението за спиране на туристите през „Маказа” доведе и до сериозен спад на пътуващите до Северна Гърция и отмяна на резервации.

Припомняме, че в неделя гръцките власти спуснаха бариерата за туристи, което пренасочи целият трафик към „Кулата“. Трафикът на „Маказа” вече е само на влизане у нас. 

Решението на гръцките власти принуди много мераклии за тен да се откажат от планираните пътувания. Пред наш репортер управител на апартхотел в любимия на пловдивчани курорт – Керамоти, разказа, че само за ден е получил над 10 обаждания от българи, желаещи да анулират плануваните си почивки.

„Това са хора, които са решили да избягат от шумния град за уикенда. Клиентите ни са предимно от Пловдив, Стара Загора, Кърджали и дори Бургас. Всички ни съобщават, че блокадата на границата няма да им се отрази благоприятно, както финансово, така и часово”, заявяват от хотела.

С близо 150 километра в едната посока се удължава пътят на пловдивчани, тръгнали към  източната част на Северна Гърция. Не само пътят плаши нашенците, а и километричната опашка на ГКПП-то.

От много хотели и частни апартаменти в Северна Гърция обаче отказват да върнат парите на нашенците. Те ги обезпечават с ваучери, които могат да оползотворят както тази, така и догодина. Пример за това е арендатор, предоставящ апартаменти отново в Керамоти.

Собствениците на апартаментите заявиха, че след отваряне на гръцките граници, резервациите и обажданията са стартирали главоломно.

„Всички уикенди до края на август са пълни. Хора запазват още от петък апартаментите, някои остават и до понеделник. Всички са българи, предимно от Южна България. В момент помещенията са празни, а туристите звънят за отмяна на резервациите. Ще ги обезщетим с ваучери, които могат да ползват и догодина”, казаха собствениците на апартаментите в Керамоти. Те се оплакаха, че решението на гръцките власти ще повлече след себе си сериозни загуби и ще погуби туризма в Северна Гърция.

Припомняме, че само седмица преди Маказа да бъде затворена, нашенци вече окупираха курорта. Паркингите пред хотели, заведения и плажове бяха пълни, а преобладаващи регистрационни табели за поредна година бяха от Пловдив и София.

Напук на COVID – 19: Пловдивчани превзеха любимия гръцки курортТази година обаче обликът на градчето е различен