Община Пловдив възнамерява да събере екип от експерти, който да създаде цялостна визия за развитието на Пловдив по модела на "Софпроект" в столицата, научи TrafficNews. 

Става дума за изготвяне на цялостен анализ, план и стратегия за устойчиво градско развитие, която включва от общия устойствен план през социална инфраструктура до транспортни решения. 

В тази връзка главният архитект на Пловдив е поканил екипа на „Визия за София“ от "Софпроект", за да споделят своя опит по изготвяне на подобна мащабна визия, както и да посочат как един град може да стане по-добро място за живеене. 

Срещата ще се състои на 16 януари от 18 часа в галерия "Капана". Там арх. Любомир Георгиев и негови колеги ще представят няколко от задачите, по които работят през последната година, свързани с изработката на „Визия за София“.

"Целта на събитието е да споделят опита с пловдивската колегия и заинтересованите граждани с надеждата това да допринесе за обмяната на знание и бъдещото осъществяване на подобен тип анализи и в Пловдив", обясниха от Община Пловдив. 

Арх. Любомир Георгиев е директор на общинското предприятие „Софпроект“ и ръководител на Координационния екип по изготвяне на методика за изработване на "Визия за София". За създаването на „Визия за София“ и общинското предприятие „Софпроект-ОГП“ осъществяват общо над 50 изследвания, събират и анализират бази от данни и търсят отговори на проблемни теми в града по основни въпроси за условията и начина на живот в него. Значителна част от данните са превърнати в карти, графики и изчерпателна библиотека от доклади и разработки, които следва да бъдат поддържани и надграждани, за да се следи прогреса. След множество анализи и обсъждания със заинтересовани страни екипът на Визията съставя конкретните цели, мерки и индикатори, които имат амбицията да превърнат София в по-добър град за живеене.