Георги Влайков е победителят, който спечели трета награда в състезанието „Млад предприемач- 2015". Той и екипът му получиха 2000 лева, с които да финансират своя бизнес план. Георги Влайков,  Илина Конакчиева и Костадин Костадинов разработват проект, който ще представлява Парк с атракциони – въжена градина, конна база, стрелба  с лък,ролеви игри. Репортер на TrafficNews.bg се срещна с Георги Влайков, за да ни разкаже малко повече за проекта.


-Разкажи ни първо малко повече за теб, с какво се занимаваш?

-Занимавам се с много неща - планински водач съм,  организирам  тийм билдинги, планински преходи, курсове по оцеляване. Отделно с моите колеги правим  една интелектуална игра, която се казва Quiz night. Провеждаме я в заведения в  Пловдив и в София . Също така се занимавам и с музика.


-Как решихте да участвате в „Млад предприемач” и какво представлява вашият проект?
       

-В момента на пазара се предлагат различни типове атракции, но са малко диференцирани. Например те са или само въжена градина, конна база, стена за катерене. Ние се опитахме да създадем място, в което един човек ще може да прави доста неща. Ще има въжен атракцион, където хората могат да се катерят, да се пускат по тролей, да научават интересни неща за въжената екипировка, които са не само интересни, но и полезни.

Една от целите на атракциона е да се използва за обучение по височинно спасяване. Също така на малките участници е доста интересно когато  ги пуснеш да ходят по разни препятствия,закачени за въже, както и за големите, разбира се. Отделно ще има стрелба с лък. Ще има места където ще преподаваме основни умения по оцеляване, ще провеждаме тиймбилдинги и ролеви игри, или по –скоро игри с ролева насоченост – средновековна или модерна т.нар AIRSOFT игри, които отскоро навлизат в страната, така че общо взето целият атракцион ще е една комплексна услуга, от която различни хора могат да се възползват. Не само ученици и студенти, но и възрастни хора или цели екипи на фирми.




До какво развитие е стигнал проекта?
-Идеята за проекта имаме от известно време с моята колежка, с която разработихме проекта и всъщност отделни части от този проект ги разработваме в последните 2 години. След това към проекта се присъедини друг приятел Костадин Костадинов, който се занимава с въжените атракции и всъщност когато излезе информацията за млад предприемач решихме да съберем идеите на едно , да ги опишем и да кандидатстваме  за реализация. В момента има различни части от проекта, които са готови, може би не на 100 процента, но на 70. Липсва ни малко финансиране за да  се довършат екипите, части от инвентара, които се изработва ръчно, трябва да закупим още материали за атракционите.





-Каква е сумата, от която се нуждаете за да завършите проекта?

-Между 4 и 5 хиляди лева ни трябват, за да завършим напълно проекта. Много труд и усилия сме вложили. Вече две години се занимаваме с това, така че се надяваме до лятото да сме готови. Ще се опитаме да кандидатстваме и по други проекти, за да успеем да финансираме нацяло атракциона. Все пак всяка финансова помощ е добре дошла за реализацията му.


-Имате ли вече място, което сте избрали да ситуирате атракциона?

-Имаме да, мястото е Чинаровата гора в Белащица. Тя е една вековна гора, която е страшно красива и много подходяща за такова нещо. Говорихме с кметицата г-жа Читакова, която е напълно съгласна там да се разположи такъв тип парк. В тази гора сме провеждали и други мероприятия и мястото много ни харесва.

Естествено целият атракцион е мобилен, това е едно от предимствата му, така че той може да бъде ситиуран и на други места. След като видим дали е подходящо, разбира се, от гледна точка на безопасност и т.н.. 

-Смяташ ли ,че ще има
търсене сред младите хора?

-Ами мисля, че да, защото например ако в момента решите да стреляте с лък в Пловдив има клуб по спортна стрелба, но никъде не може да вземете 1-2 урока да ви научат на основните неща и да ви оставят да стреляте, колкото искате.

Същото се отнася за умения по оцеляване, за ролеви игри – тиймбилдинга чрез ролеви игри например сме едни от първите, които предлагат подобно сплотяване на колектива  и затова смятаме, че ще има интерес и от фирми.

-Разкажи ни малко повече за средновековните ролеви игри?
-Ролевите игри са един страхотен начин за отдих и за разтоварване след напрегнатото ежедневие. Аз се занимавам от 2008 година с тях, по-късно с другото момиче, което участва в проекта – Илина,започнахме да организираме такива национални ролеви игри. Сега подготвяме международна игра, която се надяваме да проведем в началото на септември тази година. Очакваме участници от Сърбия, Хърватска, Словения и още 2-3 държави и в момента сме в процес на подготовка на нещата. Ролевите игри са нещо много интересно, но доста слабо застъпено у нас. Мисля, че е въпрос на време хората да престанат да гледат с недоверие на тези неща, но в момента масовите нагласи са, че това са игри за непораснали хора -  те там се бият с едни мечове, но всъщност са доста отвъд тези неща, които се виждат по снимките и по клиповете. Един човек трябва да дойде и да го опита сам за да си извади мнение и да види дали наистина му харесва или е против.



-Какво те накара да се занимаваш с такива неща?
-Аз  отдавна съм запален по планината и всичко свързано с природата, а средновековните ролеви игри се провеждат там, т.е. предимно в гори, планини. Отделно се занимавам с бойни изкуства и това също допринесе за интереса ми към тази игра и когато един приятел ме покани да видя какво предствлява така наречена LARP игра преди години просто отидох и ми хареса. Оттогава не съм спрял да се занимавам с това.



-QUIZ игрите стават все по популярни. Младите хора палят ли се по тях?
-Имат търсене, да! В момента в Пловдив провеждаме Quiz вечери в 6 заведения,а в София в 5. Идеята на играта е интелектуалното забавление. Хората идват сядат на 1 маса, сформират един отбор, измислят му име, отговарят на въпроси от всякакви тематики – спорт, кино, музика,история и т.н. и се забавляват. Девиза на играта е – Знанието и забавлението заедно. Има тематични за хора, които са фенове на футбола, на музиката или на киното и смея да твърдя, че има доста голям интерес макар и не достатъчно популярност. Например в Ирлбандия в ПЪБ клубовете quiz-овете се провеждат от може би 15-20 години и там това е нещо много обичайно забавление. 

-Ти си млад човек, какво те накара да останеш в България? 

- Честно казано имам доста приятели и познати, които заминаха навън, аз също имах такава възможност преди няколко години. Много хора са на мнение, че там възможностите са много по-големи, което не е лъжа. Наистина е така в някои отношения, но аз направих своя избор да остана тук, защото си мисля, че колкото и негативизъм да има по медиите и по социалните мрежи относно страната, държавата и всички други неща, ако човек вложи достатъчно време, желание и усилие може да успее да се развива и тук. Нещата стават по-бавно , но имам и колеги приятели на моята възраст  ,които останаха тук и развиват свои собствени идеи, бизнеси, фирми. Нещата вървят,  не са толкова зле, стига човек да иска да работи и да иска да постигне нещо.

-Значи чакаме юни , за да видим проекта завършен?
- Всичко, което зависи от нас, ще го направим. Екипът е много мотивиран, въпреки че знаем, че по-голяма част от нещата са тествани, все пак  го има това чувство на притеснение.

-И последен въпрос - очаквахте ли да спечелите?
-Не мога да кажа, че сме очаквали, но мислих, че имаме добри шансове. Не можахме да се запознаем с другите проекти, въпреки че ми беше много интересно да видя какво са подготвили колегите, но просто си мислих, че предлагаме нещо, което едва ли някой друг е предложил и все пак се надявах , че имаме шанс.

 

Елизабет Аромова