Кирил Петков и новия премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски дават съвместен брифинг след срещата си по-рано днес. Петков пристигна в страната заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска, министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин.

"Оттук нататък добросъседството ни ще се измерва в реални резултати. Много благодаря и се радвам, че вече мога да кажа „Северна Македония. Линията София–Скопие ще бъде реалност, до 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тя вече ще къде работеща Когато даваме възможност на нашите държави да пътуват свободни и да правят бизнес, ние всички ще спечелим. Бих казал на моя приятел, че и двамата сме много решени този прогрес да продължи", заяви премиерът Петков. 

Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха да бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

Петков заяви, че следващата им среща ще бъде на 25 януари и всяка седмица една от работните групи ще има среща. С това се цели да бъде показано, че добросъседството е на много нива.   

Фокусът е бил върху точния календар в следващите няколко месеца, а оттук на сетне ще се цели конструктивен диалог.

"Днес съм голям оптимист за съвместните действия. Вярвам, че резултатите ще идват на седмична база и резултати ще има в най-скоро време", коментира Кирил Петков. 

"Горди сме, че България е първата държава, която призна независимостта на Северна Македония. Имаме напълно уважение към използването на всички ваши езици , както са по конституция", допълни премиерът.

По-късно двамата министър-председатели откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие.