Извънредно положение, карантина, парализираща живота в страната, и бой за храни в магазините. Днес заболелите от коронавирус в България се увеличиха с още 7 и станаха 30, а държавата въведе безпрецедентни ограничителни мерки, за да се пребори с кризата. 

Само няколко часа, след като снощи премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поиска от парламента да подкрепи въвеждането на извънредно положение в страната, 201 депутати от всички политически сили гласуваха "За" и до 13 април България ще има безпрецеденти мерки.

В България от днес е обявено извънредно положениеПолитическите сили се обединиха ,парламентът гласува единодушно

Последва спешно законотворчество и следобед Министерството на здравеопазването разпространи заповед, според която се затварят всички търговски обекти. Заповедта преустановява посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Отворени остават бензиностанциите, банковите клонове, застрахователните компании, гишетата за плащане на сметки. 

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия - занимални, клубове, зелени училища, екскурзии в училищата и университетите. От понеделник уроците на различните класове ще бъдат предавани по два от каналите на БНТ. 

Затварят се детските ясли и детските градини, преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни. Затварят се кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други. Срокът на заповедта е до 29 март. От няколко бизнес организации, включително и от "Бизнеса за Пловдив", заявиха, че подкрепят мерките на правителството. 

Заповедта на министъра обаче бе последвана от безумно пазаруване и запасяване с хранителни продукти. Хипермаркетите бяха блокирани от хора с колички и на места се наложи намесата на полиция. 

Хора, спрете се! Петък е , но не е Черен!Безумно пазаруване в Метро, десетки хора се блъскат в хипермаркета без да спазват епидемиологичните норми

Правителството се опита да тушира паническата реакция с изявление на представители на всички браншове от хранителната индустрия , които декларираха, че производителите и преработвателите имат резерви за години напред и призоваха гражданите да не купуват огромни количества хранителни продукти. 

Това обаче не спря презапасяването и десетки хора продължиха да изпразват щандовете с олио, леща и брашно до късно вечерта. В късния следобед в магазините вече можеше да се плаща само в кеш, тъй като постерминалите отказаха да приемат плащания. 

Затвор до 5 години и глоба 50 хиляди лева са наказанията, които грозят хората, нарушили карантината, е спешната промяна в Наказателния кодекс. Към прокуратурата бе създаден шаб, под ръководството на главният прокурор Иван Гешев , който ще следи как се изпълнява решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна. Щабът ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение , както и противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка.

Туристическия бранш съобщи, че е в колапс и поиска спешна помощ от правителството. Хотелиерите поискаха да се сформира национален икономически щаб , който да набележи мерки за справяне с кризата. Бяха поставени и конкретни искания. 

В края на деня Оперативният щаб обяви 7 нови случая на заболели. Пациентите са над 40-годишни. Профилът им е различен – семейство пътувало на ски в Австрия, 62-годишен мъж бил на конференция в Брюксел, а останалите са контактни на установените до този момент. Най-възрастният е на 82 години, а най-младият на 48 години. Част от болните са вкъщи под карантина, тъй като симптомите им са с леко протичане.

Състоянието на останалите болни от коронавирус остава непроменено. Ръст има във всички балкански страни, като най-големият е в Румъния с 11 нови случая, следвана от Албания и Австрия с 10 случая.

Задължителна карантина се въвежда и за всички връщащи се от Испания.